CUM SE RECUNOAȘTE UN SALT DE DEZVOLTARE LA COPII
Identificarea salturilor de dezvoltare la sugari necesită înțelegerea comportamentelor lor în schimbare. Psihologii definesc trei criterii principale care permit stabilirea faptului că un copil trece printr-un salt de dezvoltare: plâns mai frecvent și iritabilitate crescută / neliniște la copil. Copilul manifestă, de asemenea, o nevoie puternică de contact permanent cu părinții. La aceste simptome se pot adăuga probleme de somn, sensibilitate crescută la stimuli (hipersensibilitate), precum și dificultăți în hrănire.
Simptomele seamănă cu cele ale erupției dentare, nu-i așa? Cu atât mai mult cu cât primii dinți la sugari apar, de obicei, la vârsta de 5-8 luni, dar la unii copii acest proces poate începe chiar din a doua lună de viață. Distincția dintre un salt de dezvoltare și erupția dentară este relativ ușoară, deoarece dentiția începe, de obicei, după luna a 8-a de viață și este însoțită de simptome vizibile în zona cavității bucale. Uneori, un salt de dezvoltare poate fi confundat și cu diverse infecții, precum otită sau probleme digestive. Dacă aveți îndoieli, consultați un medic.
CALENDARUL SALTURILOR DE DEZVOLTARE – Află cât durează un salt de dezvoltare
1. Primul salt de dezvoltare (4-5 săptămâni):
- Activitate senzorială crescută
- Capacitatea de a zâmbi
- Perioade active mai lungi între reprizele de somn scurt
- Digestie mai bună
- Concentrarea privirii pe fața părinților
- Ridicarea pe termen scurt a capului în poziție pe burtă
2. Al doilea salt de dezvoltare (aprox. 8 săptămâni):
- Conștientizarea rutinei zilnice
- Control mai bun asupra propriului corp
- Activitate fizică crescută (lovituri, balansarea picioarelor și brațelor)
- Ridicarea și rotirea capului în poziție pe burtă
- Focalizare mai intensă a privirii pe chipuri și obiecte
- Reflex tonic asimetric de tip „fechter” (ATOS)
3. Al treilea salt de dezvoltare (10-12 săptămâni):
- Interes crescut pentru detalii
- Progrese în coordonarea mișcărilor ochilor și capului
- Prinderea jucăriilor
- Împreunarea mâinilor la linia mediană a corpului
- Menținerea unei poziții simetrice a trunchiului în poziție pe spate
- Sprijin pe antebrațe în poziție pe burtă
- Explorare vocală
4. Al patrulea salt de dezvoltare (18-20 săptămâni):
- Înțelegerea relațiilor simple de tip cauză-efect
- Formarea unor serii simple de sunete
- Sprijin stabil pe antebrațe și apucarea unei jucării
- Răsturnarea de pe spate pe o parte și pe burtă
- „Înotul” (ridicarea brațelor și picioarelor întinse în poziție pe burtă)
- Transferul obiectelor dintr-o mână în cealaltă
- Exprimarea preferințelor (de ex. respingerea hranei)
5. Al cincilea salt de dezvoltare (22-26 săptămâni, aprox. 6 luni):
- Înțelegerea distanței dintre obiecte
- Conștientizarea propriei poziții în spațiu
- Anxietatea de separare
- Răsturnarea de pe spate pe burtă și invers
- Târâre, rotiri în jurul propriei axe (pivotări), stat în șezut fără sprijin
- Manipularea jucăriilor, punerea și scoaterea acestora din recipiente
- Introducerea metodei BLW (Baby-Led Weaning)
6. Al șaselea salt de dezvoltare (36-40 săptămâni, aprox. 8,5 luni):
- Clasificarea obiectelor
- Reflex de apucare mai precis (degetul mare și arătătorul)
- Dărâmarea construcțiilor (ex. din cuburi)
- Căutarea obiectelor care au ieșit din câmpul vizual
- Reacție la propria reflecție în oglindă
- Târâre, mers de-a bușilea, stat în șezut fără sprijin
- Ridicarea în picioare cu ajutor
7. Al șaptelea salt de dezvoltare (41-46 săptămâni, aprox. 11 luni):
- Înțelegerea succesiunii evenimentelor și a consecințelor acestora
- Experimentarea prin repetarea silabelor și imitarea sunetelor animalelor
- Folosirea unor cuvinte simple („Nu”, „Mama”, „Baba”, „Pa”)
- Gestul de a arăta cu degetul
- Desenul pe hârtie
- Cățărare, coborâre pe spate de pe înălțimi, deplasare de-a bușilea sau lateral, sprijinindu-se de mobilă
- Primii pași fără sprijin
Fiecare dintre aceste etape se caracterizează prin trăsături și abilități unice pe care copilul începe să le dobândească, ceea ce duce la o creștere și schimbări intense.
CE ADUCE NOU PENTRU COPIL TRECEREA PRINTR-UN SALT DE DEZVOLTARE ȘI CUM TRAVERSEZI ÎMPREUNĂ CU CEL MIC ACESTE PERIOADE IMPORTANTE?
Un salt de dezvoltare la un copil anunță apariția unor noi abilități motorii, cognitive, lingvistice și senzoriale. Observațiile arată o varietate a experiențelor la sugari în timpul acestor salturi, în funcție de ritmul individual de dezvoltare și de modul în care sunt asimilate noile abilități. Unii copii se dezvoltă treptat, alții experimentează schimbări bruște, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru sistemul lor nervos în curs de dezvoltare.
Dacă recunoașteți simptomele unui salt de dezvoltare, fiți pregătiți ca micuțul să nu vrea practic să vă părăsească. Oferiți-i multă apropiere și răbdare. O soluție bună pot fi diversele sisteme de purtare sau eșarfe de port-bebe. Din cauza sensibilității crescute a copilului față de stimuli, se recomandă evitarea locurilor zgomotoase, aglomerate sau cu lumini puternice. Apropierea și calmul reprezintă 90% din reușita traversării fazei de salt de dezvoltare a copilului.
PRIMUL SALT DE DEZVOLTARE (4-5 SĂPTĂMÂNI):
În prima lună de viață, organele interne și metabolismul copilului trec printr-o dezvoltare dinamică. Activitatea senzorială crescută în această fază poate duce la o neliniște sporită la sugar. Un reper caracteristic după încheierea acestui salt este capacitatea copilului de a zâmbi. În plus, sugarul începe să petreacă perioade mai lungi în stare de veghe între reprizele scurte de somn, digestia se îmbunătățește și el începe să-și concentreze privirea asupra feței părinților. De asemenea, se observă ridicarea pentru scurt timp a capului în poziție pe burtă.
AL DOILEA SALT DE DEZVOLTARE (APROX. 8 SĂPTĂMÂNI):
În această etapă, dezvoltarea copilului se caracterizează printr-o conștientizare crescută a rutinei zilnice, precum și o mai bună controlare a propriului corp. Copilul începe să conștientizeze repetarea activităților, dezvoltă abilitatea de a se mișca și devine mai atent la sunetele pe care le produce. În timpul acestui salt, sugarul manifestă o activitate fizică mai intensă, cum ar fi lovitul și balansarea picioarelor și brațelor, ridicarea și rotirea capului în poziție pe burtă. Se remarcă, de asemenea, o focalizare mai intensă a privirii asupra fețelor și obiectelor.
Este important să acordăm atenție unui aspect esențial al dezvoltării motorii a copilului, anume reflexul tonic asimetric cervical (ATOS). Acesta este un reflex natural la sugari, care apare atunci când o rotație a capului provoacă întinderea brațului și a piciorului de pe partea spre care este întors capul, în timp ce membrele de pe partea opusă se îndoaie, fenomen cunoscut sub denumirea de „poziția de scrimă”. Acest reflex, prezent de la naștere, dispare, de obicei, în jurul vârstei de șase luni și este un indicator al dezvoltării neurologice. Apariția anormală sau asimetrică a ATOS poate necesita o evaluare neurologică. Acest reflex influențează dezvoltarea coordonării și a percepției spațiale, însă o activitate excesivă poate limita mișcarea și poate necesita intervenții de susținere a dezvoltării motorii.
AL TREILEA SALT DE DEZVOLTARE (10-12 SĂPTĂMÂNI):
În această etapă, sugarul prezintă un interes crescut pentru detalii, precum schimbări în tonul vocii sau în intensitatea luminii. Se observă un progres în coordonarea mișcărilor ochilor și capului, precum și în apucarea jucăriilor. După acest salt, mișcările copilului devin mai coordonate, iar abilitatea de a-și împreuna mâinile la linia mediană a corpului și de a menține o poziție simetrică a trunchiului în poziție pe spate este tot mai evidentă. Copilul începe, de asemenea, să se sprijine pe antebrațe în poziție pe burtă și își explorează posibilitățile vocale, incluzând emisii de sunete, „bășicuțe” de salivă și introducerea mâinilor în gură.
AL PATRULEA SALT DE DEZVOLTARE (18-20 SĂPTĂMÂNI):
În această fază de dezvoltare, sugarul începe să înțeleagă relații simple de tip cauză-efect, de exemplu legate de mișcarea unei mingi. Poate forma și secvențe simple de sunete. După acest salt, se observă o dezvoltare a abilităților motorii importante, inclusiv sprijinul stabil pe antebrațe și apucarea unei jucării cu o mână, în timp ce cealaltă se sprijină pe cot, răsturnarea de pe spate pe părți și pe burtă, precum și așa-numitul „înot”, adică ridicarea brațelor și picioarelor întinse în poziție pe burtă. Sugarul începe să mute obiecte dintr-o mână în alta și își poate exprima preferințele, de exemplu refuzând hrana în timpul mesei.
AL CINCILEA SALT DE DEZVOLTARE (22-26 SĂPTĂMÂNI, APROX. 6 LUNI):
La vârsta de șase luni, sugarul începe să înțeleagă distanța dintre obiecte, ceea ce reprezintă un progres semnificativ în percepția lumii. Copilul devine conștient de poziția sa în spațiu și poate manifesta anxietate de separare, ce se poate traduce prin neliniște și plâns atunci când un părinte iese din câmpul vizual. După acest salt, abilitățile motorii se dezvoltă, inclusiv răsturnarea de pe spate pe burtă și invers, sporind mobilitatea copilului. Unii copii încep să se târască, să se rotească în jurul propriei axe (pivotări) sau să stea în șezut fără sprijin. Se dezvoltă și îndemânarea manuală: copilul manipulează jucăriile din ce în ce mai bine, introducându-le și scoțându-le din recipiente, lovindu-le de propriul corp și mutându-și privirea de la un obiect la altul.
Din luna a 6-a - a 7-a, unii părinți introduc BLW (Baby-Led Weaning) pentru copilul lor, metodă susținută și de progresul abilităților manuale.
AL ȘASELEA SALT DE DEZVOLTARE (36-40 SĂPTĂMÂNI, APROX. 8,5 LUNI):
În această etapă, copilul începe să clasifice obiecte, încercând să le încadreze în anumite categorii. De exemplu, să diferențieze o banană de un castravete ca obiecte din categoria „hrană”. Se dezvoltă, de asemenea, precizia apucării prin folosirea degetului mare și a arătătorului. La această vârstă, copiii prezintă adesea interes pentru dărâmarea construcțiilor, de ex. din cuburi, și caută obiecte care ies din câmpul lor vizual.
După acest salt, copilul devine mai activ în joc, își exprimă emoții precum gelozia și înțelege denumirea obiectelor. O experiență interesantă pentru părinți este reacția copilului la propria reflecție în oglindă, aducând un nou tip de interacțiune. Abilitățile de deplasare se intensifică: târâre, mers de-a bușilea, stat în șezut fără sprijin. Unii copii încep să se ridice cu ajutor, combinând adesea aceste mișcări într-o singură secvență.
AL ȘAPTELEA SALT DE DEZVOLTARE (41-46 SĂPTĂMÂNI, APROX. 11 LUNI):
În această fază de dezvoltare, sugarul începe să înțeleagă succesiunea evenimentelor și consecințele acestora. De exemplu, recunoaște că dezbrăcarea indică faptul că urmează să fie scăldat. Copilul experimentează repetarea silabelor, imitarea sunetelor animalelor și începe să folosească cuvinte simple precum „Nu”, „Mama”, „Baba”, „Pa”. De asemenea, își dezvoltă gestul de a arăta cu degetul, pe care îl utilizează pentru a semnala obiectele care îl interesează.
În domeniul motric, copilul dobândește abilitatea de a desena pe hârtie, se cațără, coboară cu spatele de la înălțimi și se deplasează de-a bușilea sau lateral, sprijinindu-se de mobilă. În această etapă, unii copii pot începe să facă primii pași independenți. Această fază de dezvoltare se caracterizează printr-o creștere rapidă a abilităților manuale, de comunicare și motorii, reprezentând un pas important spre independența tot mai mare a copilului.
Salturile de dezvoltare la copii reprezintă momente critice în primul an de viață, în care are loc o dezvoltare fizică și cognitivă intensă. Fiecare dintre aceste etape se distinge prin trăsături și abilități unice pe care copilul începe să le asimileze. Fiecare salt de dezvoltare este un moment de creștere intensă și schimbare, care poate duce la o creștere temporară a iritabilității sau a neliniștii la copil.
SURSE UTILIZATE ÎN ARTICOL:
- Fereastre/Salturi de dezvoltare conform OMS: www.who.int/tools/child-growth-standards (accesat la 20.12.2023)
- Bates Ames Louise Ilg F. L. Baker Sidney M. „Psihologia dezvoltării copilului de la 0 la 10 ani”, GWP, Sopot 2012 (ediția 2021).
- B. Steinborn, „Neurologie pediatrică”, PZWL, Varșovia 2017.
- Elaborări proprii.